Plantaardige zonnebloemolie wordt veel gebruikt in voeding, maar heeft ook interessante eigenschappen voor cosmetica, vooral gewaardeerd door droge en gedehydrateerde huidtypes. Ze wordt vaak gebruikt als basisolie voor de productie van maceraten (zoals de calendula- en wortelmaceraten die door Siprès gebruikt worden).
Bij Siprès gebruiken wij zonnebloem in de vorm van een vierge plantaardige olie van eerste koude persing, evenals in een verwerkte vorm: enerzijds is tocoferol (vitamine E), gebruikt als antioxidant om vierge plantaardige oliën te stabiliseren, afkomstig van zonnebloem; anderzijds wordt Polyglyceryl-4 Oleate, een emulgator die olie bij contact met water in melk laat veranderen, eveneens verkregen uit plantaardige zonnebloemolie.
Beaucoup utilisée dans l'alimentation, l'huile végétale de tournesol a aussi des propriétés intéressantes pour la cosmétique. Elle est souvent utilisée comme huile de base pour la réalisation de macérâts (c'est le cas pour les macérâts de calendula et de carotte utilisés par Siprès).
Chez Siprès, nous utilisons le tournesol sous forme d'huile végétale vierge, de première pression à froid ainsi que sous une forme transformée : d'une part, le tocophérol (vitamine E) utilisé comme anti-oxydant afin de stabiliser les huiles végétales vierges, est issu du tournesol; d'autre part, le Polyglyceryl-4 Oleate, un émulsifiant qui permet à l'huile de se transformer en crème au contact de l'eau, est également obtenu à partir d'huile végétale de tournesol.
Eigenschappen
Voedend en verzachtend dankzij onder meer haar hoge gehalte aan omega 9 helpt plantaardige zonnebloemolie de huid gehydrateerd te houden en soepeler te maken.
Antioxidatief: ze helpt de huid te beschermen tegen oxidatieve stress die verantwoordelijk is voor vroegtijdige huidveroudering.
Geschiedenis
De zonnebloem is afkomstig uit Amerika. Inheemse volkeren gebruikten haar al omwille van haar voedende en geneeskrachtige eigenschappen. Volgens archeologische gegevens waren zij het die rond 3000 v.Chr. de wilde vorm van de zonnebloem domesticeerden in het centraal-oosten van de Verenigde Staten. De zonnebloem werd in de 16e eeuw door de Spanjaarden naar Europa gebracht, maar het was in Rusland dat ze in de 18e eeuw uitgroeide tot een belangrijke oliehoudende teelt. Het was namelijk een vetstof die tijdens de vastenperiode niet verboden werd door de orthodoxe kerk. Dankzij intensief selectiewerk steeg het oliegehalte van de zaden van ongeveer 20 % naar ongeveer 40 % aan het begin van de 20e eeuw.
Herkomst
De plantaardige zonnebloemolie van Siprès is afkomstig van de biologische productie van Nicolas, in België! Hij lanceerde in 2022 een nieuwe Belgische sector van koudgeperste hoog-oleïsche zonnebloemolie, in samenwerking met andere landbouwers uit zijn regio.
Extractie
Zonnebloemolie wordt verkregen door koude persing van zonnebloempitten. Deze methode helpt de kwaliteit van de vetzuren en de natuurlijk aanwezige bestanddelen in het zaad te behouden.
INCI
HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL