Overslaan naar inhoud

De Franse plantaardige olie van mirabel

Een geüpcyclede streekolie uit Lotharingen: licht, beschermend en verzachtend, om de hydrolipidenfilm te versterken en een doffe huid opnieuw te laten stralen.
14 juni 2024 in
Siprès
illustration mirabelle

De plantaardige olie van mirabel is een echte “streekolie” afkomstig uit Lotharingen, dé regio van de mirabel. Ze behoort tot onze “upcycled” oliën: ze wordt gemaakt door het persen van de pitkern van de vrucht, die van de harde schil wordt gescheiden door het breken van de pitten. Zo krijgt een restproduct uit de voedingsindustrie een nieuwe waarde.

Deze zeldzame, niet-vette olie met een lichte geur van bittere amandel heeft bijzonder interessante eigenschappen voor de huid.

Bij Siprès gebruiken wij mirabel in de vorm van een vierge plantaardige olie van eerste koude persing.

illustration mirabelle

L’huile végétale de mirabelle est une huile « de terroir » qui provient bien entendu de Lorraine, la terre d’élection de la mirabelle. Elle fait partie de nos huiles "upcyclées" : elle est fabriquée à partir du pressage des amandons (cœur du noyau) du fruit qui sont séparés des coques dures par concassage des noyaux. Elle permet donc de valoriser un déchet de l'industrie agro-alimentaire.

Cette huile rare, non grasse, au parfum léger d’amande amère, a des bienfaits très intéressants pour la peau.

Chez Siprès, nous utilisons la mirabelle sous forme d'huile végétale vierge, de première pression à froid.               

Eigenschappen

Hydraterend: plantaardige olie van mirabel helpt de hydrolipidenfilm te versterken en beperkt vochtverlies.

Beschermend: ze beschermt de huid tegen externe agressies (vervuiling, wind, kou, …).

Verzachtend en herstellend: ze versterkt de elasticiteit van de huid en helpt de eerste tekenen van huidveroudering te voorkomen.

Uit voorzorg wordt mensen met een allergie voor noten, zoals hazelnoten, afgeraden om mirabelolie te gebruiken.

Geschiedenis

De mirabel is, net als andere pruimensoorten, afkomstig uit het Oosten. Ze werd in de 15e eeuw in Frankrijk geïntroduceerd. Omdat klei-kalkrijke bodems bijzonder geschikt zijn voor deze boom, ontwikkelde de teelt zich sterk in de regio Metz en werd ze een lokale specialiteit.

Reeds midden 18e eeuw werd de “Mirabelle de Lorraine” als dusdanig erkend. De productie nam echter pas echt toe na de phylloxera-crisis aan het begin van de 20e eeuw, die een groot deel van de wijngaarden in Lotharingen vernietigde. Na de Eerste Wereldoorlog werden wijnstokken massaal vervangen door pruimenboomgaarden. Na haar hoogtepunt rond 1950 kende de productie een daling.

Begin jaren 1990 plantten landbouwers opnieuw duizenden mirabelbomen, verenigden zich onder het label “Mirabelles de Lorraine” en verkregen van Europa een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA). Dat label bevestigt dat de kwaliteit van het product rechtstreeks verbonden is met een specifiek gebied. Vandaag staat Lotharingen in voor 80 % van de wereldproductie van mirabelen.

Herkomst

De plantaardige olie van mirabel is afkomstig van een coöperatie die meer dan 200 mirabelproducenten in Lotharingen verenigt (biologische landbouw). De coöperatie staat in voor de oogst, verwerking, verpakking en verkoop van fruit uit Lotharingen en garandeert zo een volledige traceerbaarheid van het product.

Extractie

De mirabelolie van Siprès wordt koud geperst om al haar eigenschappen te behouden.

INCI

PRUNUS INSITITIA SEED OIL

DE PLANTAARDIGE OLIE VAN MIRABEL IN ONZE PRODUCTEN:

Votre snippet dynamique sera affiché ici... Ce message est affiché parce que vous n'avez pas défini le filtre et le modèle à utiliser.