ONZE INGREDIËNTEN
Onze unieke formules werden met zorg ontwikkeld tijdens een maandenlang proces. Een goede formule alleen volstaat namelijk niet. Het is de kwaliteit van de ingrediënten die een verzorgingsproduct uitzonderlijk maakt.
Alle actieve bestanddelen die we gebruiken, komen uit de natuur. En we gaan nog een stapje verder. We hechten bijzonder veel belang aan de herkomst van onze grondstoffen, zodat we ook echt de kwaliteit ervan kunnen garanderen.
Daarvoor hebben we niet de hele wereld afgereisd op zoek naar exotische ingrediënten. We bleven (en blijven) in België en de buurlanden. Al onze hydrolaten en al onze plantaardige oliën, etherische oliën en poeders zijn afkomstig van planten die onze landbouwpartners in Frankrijk en België telen.
Franse Zachte Amandel
Zachte amandelolie is erg in trek, vooral voor babyverzorgingsproducten. Door de grote vraag wordt de olie vaak aangelengd met een goedkopere olie. Daarom vinden we het bij Siprès extra belangrijk dat zachte amandelolie, net als elk ander product uit ons aanbod, traceerbaar is van het veld tot bij jou!
De zachte amandelolie van Siprès is echt een uitzonderlijk product, aangezien amandelbomen in Frankrijk steeds zeldzamer worden.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige zachte amandelolie van de eerste koude persing.
Eigenschappen
Kalmerend en ontstekingsremmend. Plantaardige zachte amandelolie kalmeert roodheid, irritatie en jeuk bij een gevoelige en snel geïrriteerde huid.
Voedend en verzachtend. Dankzij het hoge gehalte aan omega 6 en 9 maakt de olie een trekkerige huid opnieuw soepel en elastisch. Bovendien beschermt zachte amandel de huid tegen externe factoren
Uit voorzorg gebruiken personen met een notenallergie zachte amandelolie best niet, ook niet uitwendig.
Geschiedenis
De amandelboom komt oorspronkelijk uit de bergen in West-Azië en Noord-Afrika en werd al vermeld in het Bijbelboek Genesis! In de oudheid stond deze boom symbool voor vreugde, hoop en vernieuwing.
Al meer dan 5000 jaar wordt de amandelboom geteeld. Eerst werd de boom in Iran gekweekt, dan werd hij door de Grieken in Europa geïntroduceerd in het Middellandse Zeegebied en vervolgens verspreiden de Arabieren de boom verder. In de middeleeuwen krijgt de amandelboom voet aan de grond in Frankrijk. In de 19e eeuw wordt de boom ook geïntroduceerd in de Verenigde Staten, vandaag met Californië de grootste producent ter wereld. De amandelteelt was vrijwel volledig stopgezet in Frankrijk, maar is sinds enkele tientallen jaren hervat.
Herkomst
De plantaardige zachte amandelolie van Siprès is afkomstig van de amandelbomen van Laurence, Jean en hun kleine team in de Cevennen. Meer dan 25 jaar geleden hebben ze de teelt van amandelbomen (die bijna verdwenen was in Frankrijk) nieuw leven ingeblazen. Hun amandelboomgaarden worden niet geïrrigeerd en verbruiken dus weinig water. Daardoor ligt de opbrengst uiteraard ook lager. Maar het is net die beperkte opbrengst die zorgt voor meer aroma's en actieve bestanddelen, wat de kwaliteit verhoogt van de amandelen waaruit de zachte amandelolie van Siprès wordt geperst.
Extractie
De zachte amandelolie van Siprès wordt koudgeperst om er alle goede eigenschappen van te bewaren.
PRODUCTEN OP BASIS VAN
Franse Zachte Amandel
Franse Duindoorn
De plantaardige olie van Franse duindoorn is de kostbaarste olie van alle oliën uit ons gamma. De olie heeft een diep oranjerode kleur, is bijzonder rijk aan carotenoïden en is van uitzonderlijke kwaliteit. Duindoornolie is hét sleutelingrediënt in onze bestseller:Bonne Mine Gezichtsoleo-serum.
Bij Siprès gebruiken we Duindoorn in de vorm van plantaardige olie van de eerste persing, gewonnen met CO2.
Eigenschappen
Dankzij het bijzonder hoge gehalte aan carotenoïden (waaronder provitamine A) zorgt de plantaardige duindoornolie voor een stralende en egale teint. De olie fungeert ook als zonvoorbereiding en aftersun.
Anti-aging. Plantaardige duindoornolie bevat uitzonderlijk veel vitamine E en antioxidanten die een sleutelrol spelen bij de bestrijding van overtollige vrije radicalen. Ze helpen rimpels en andere tekenen van huidveroudering te voorkomen.
Hydraterend. Plantaardige duindoornolie houdt de huid elastisch en versterkt de figuurlijke lijm tussen de cellen met omega 6, omega 7 (is zeldzaam!) en omega 9.
Herstellend, ontstekingsremmend en wondhelend. Plantaardige duindoornolie is rijk aan omega 3 en fytosterolen, waardoor de olie celvernieuwing sterk stimuleert en zo helpt om de beschadigde huid te herstellen.
Geschiedenis
De botanische naam (die je in het INCI-lijstje vindt) van plantaardige duindoornolie is Hippophae Rhamnoides Seed Oil. De eerste term is een samentrekking van het Griekse 'hippos' (paard) en 'phaes' (licht, glans). In de oudheid werd duindoorn namelijk voor iets specifieks gebruikt. Volgens de legende gebruikte Alexander de Grote duindoorn om de vacht van zijn paarden te laten glanzen. Pas in de 20e eeuw ontdekte en waardeerde men de eigenschappen van duindoorn opnieuw. Duindoornbessen zijn de vruchten met het hoogste vitaminegehalte in Europa en het uitgebreide wortelstelsel van deze heesters helpt de erosie van bepaalde bodemtypes tegen te gaan.
Herkomst
De plantaardige duindoornolie in de producten van Siprès komt niet uit China, nochtans een belangrijke producent, maar wel uit Frankrijk, namelijk uit de regio Alpes de Haute-Provence! Onze partnerproducent heet Emmanuel en is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in duindoornteelt. Emmanuel heeft ook een doctoraat in biologie. Hij teelt duindoorn volgens de biologische landbouw.
Extractie
Onze plantaardige duindoornolie wordt verkregen via CO2-extractie (100% natuurlijk en zonder chemische producten) uit de pitten en het vruchtvlees van de duindoorbesjes.
PRODUCTEN OP BASIS VAN
Franse Duindoorn
Franse Bernagie
Je hebt de mooie blauwe bernagiebloempjes zeker al eens gezien in een tuin of moestuin. De bloempjes zijn eetbaar en worden onder andere gebruikt om salades te versieren.
Onze producent van bernagieolie heeft vooral oog voor de bernagiezaadjes die na een koude persing olie worden. Net zoals teunisbloemolie, is deze bernagieolie van Franse herkomst een kostbaar product. De landbouwer verwerkt de olie zelf om alle grondstoffen te beschermen. Dat kan omdat de keten van a tot z in eigen beheer gecontroleerd is. Aangezien deze olie heel kwetsbaar is, is het moeilijk om een verse olie van goede kwaliteit en met veel vitamines en vetzuren te bekomen wanneer het product van ver komt!
Bij Siprès gebruiken we plantaardige bernagieolie van de eerste koude persing
Eigenschappen
Ontstekingsremmend en herstellend. Dankzij het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 6) en vitamine A, D, E en K herstelt plantaardige bernagieolie het huidweefsel bij huidaandoeningen zoals eczema, psoriasis of andere dermatologische problemen.
Antioxiderend, regenererend en verzachtend. Bernagieolie wordt ook gebruikt om rimpels en zwangerschapsstriemen te voorkomen. De olie maakt je huid soepel, elastisch en stevig door de huid te voeden zonder daarbij de poriën te verstoppen.
Geschiedenis
Bernagie was al gekend in de oudheid en wordt onder andere bejubeld in het werk van Homerus en Plinius de Oudere. In de middeleeuwen zag je de plant in de tuin van gewone mensen, omdat ze geneeskrachtige eigenschappen bezit (slijmoplossend, urineafdrijvend maar ook lustopwekkend!). De stervormige bloemen en de bladeren werden ook in salades gesmaakt, zoals ook vandaag weer het geval is.
Bernagie vindt zijn oorsprong in Syrië en verspreidde zich vervolgens over het hele Middellandse Zeegebied en daarna de rest van Europa. De naam van de plant zou vermoedelijk afgeleid zijn van 'abou rash', Arabisch voor 'vader van zweet', omdat bernagie zweetverwekkend is. De plant wordt ook wel 'komkommerkruid' genoemd door de smaak van de bladeren.
Herkomst
Onze bernagie wordt geteeld op een kleine familieboerderij in Frankrijk volgens een duurzame landbouwmethode. De producent beschikt over een artisanale pers waarmee hij zelf de zaden kan persen voor elke bestelling. Hij gaat uiterst zorgvuldig tewerk om camelina-, teunisbloem- en bernagieolie te vervaardigen op basis van de zaden geoogst van zijn velden. Omdat bernagiezaden gevoelig zijn voor vocht, vreemde geuren en temperatuurschommelingen, vergen ze veel knowhow en strikte verwerkingsomstandigheden.
Extractie
Sipres bernagieolie wordt koud geperst om alle eigenschappen te behouden.
PRODUCTEN OP BASIS VAN
Franse Bernagie
Franse Calendula
Calendula, ook wel 'goudsbloem' of 'zonnevolger' genoemd, is een plant met mooie feloranje bloemen die vandaag in tal van regio's in het zuiden van Frankrijk wordt geteeld. Het is een officinale plant, m.a.w. een plant die in de apotheek wordt gebruikt om geneesmiddelen te bereiden
Met haar verzachtende eigenschappen is calendula heel bekend als babyverzorging.
Bij Siprès gebruiken we calendula als oliemaceraat.
Eigenschappen
Ontstekingsremmend, verzachtend, wondhelend. Calendulamaceraat bevat van nature carotenoïden, flavonoïden en faradiol, waardoor de olie helpt om huidontstekingen te kalmeren, huidbeschadigingen sneller te herstellen en huidirritatie, roodheid door de zon of jeuk te verminderen.
Calendula is vooral bekend als verzorgingsproduct voor gevoelige babyhuidjes.
Voedend en versoepelend. Omdat de goudsbloemen in biologische zonnebloemolie worden gemacereerd, is ons calendulamaceraat rijk aan omega 6 en 9. Die omega-vetzuren voeden de huid en maken ze soepel en elastisch.
Geschiedenis
De naam 'zonnevolger' grijpt terug naar het Latijnse 'sol sequia' (volgt de zon). De bloemen van de plant gaan namelijk open bij zonsopgang en sluiten zich weer bij zonsondergang. De term calendula verwijst naar 'calendae' (kleine kalender), omdat de bloei meerdere maanden duurt. Sinds het Romeinse tijdperk (Plinius de Oudere) en de middeleeuwen (Hildegard van Bingen) staat deze plant al bekend als geneesmiddel vanwege haar vele voordelen
Herkomst
De calendulabloemen (ook wel goudsbloemen genoemd) worden bij de Mont Ventoux geteeld, in een familiebedrijf dat al 5 generaties lang gespecialiseerd is in de productie en distillatie van lokale aromatische en medicinale planten!
Na de oogst macereert onze productiepartner de kraakverse bloemen zelf in biologische zonnebloemolie. Zo haal je de goede eigenschappen uit de plant zonder distillatie.
Extractie
Het calendulamaceraat wordt vervaardigd door onze producent die eerst de goudsbloemen oogst en vervolgens een zonmaceratie in biologische zonnebloemolie uitvoert (in een glazen vat dat in de zon wordt geplaatst). Daarna filtert hij het product.
Franse Camelina
Olie van camelina, ook wel 'huttentut' genoemd, heeft een redelijk uitgesproken kruidige geur die doet denken aan vers gemaaid gras. Camelina is niet veeleisend en goed bestand tegen ziektes en de wisselende weersomstandigheden in Europa.
Door de heel fijne textuur kan er van de plant een diep indringende olie met allerlei cosmetische eigenschappen worden gemaakt.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige camelina-olie van de eerste koude persing.
Eigenschappen
Kalmerend en ontstekingsremmend. Dankzij het hoge omega 3-gehalte staat camelina-olie bekend als verzorgingsproduct voor de gevoelige huid of bij huidproblemen (roodheid, irritatie, verbrand in de zon, eczema). De olie helpt onder meer om luieruitslag bij baby's te behandelen.
Voedend en antioxiderend. Omdat camelina-olie rijk is aan omega 6 en 9, provitamine A en vitamine E, helpt de olie tegen rimpels en tekenen van huidveroudering. Camelina maakt de huid elastisch. Daarnaast is de olie ook nuttig als verzorging voor fijn, dof en breekbaar haar. Camelina voedt, beschermt en verzacht je lokken.
Geschiedenis
Deze sterke plant uit de familie van de broccoli komt oorspronkelijk uit Europa en wordt al sinds jaar en dag geteeld als veevoeder en voor de drogende olie (die hard wordt bij contact met de lucht). Tot de 19e eeuw werd de olie gebruikt om zeep en verf te maken. Camelina raakte wat in de vergetelheid, maar werd eind 20e eeuw herontdekt door landbouwkundigen vanwege haar voedende en cosmetische eigenschappen, en vooral het hoge omega 3-gehalte.
Herkomst
Onze camelina wordt geteeld op een kleine familieboerderij in Frankrijk volgens een duurzame landbouwmethode. De producent beschikt over een artisanale pers waarmee hij zelf de zaden kan persen voor elke bestelling. Hij gaat uiterst zorgvuldig tewerk om camelina-, teunisbloem- en bernagieolie te vervaardigen op basis van de zaden geoogst van zijn velden.
Extractie
Siprès camelina-olie wordt koud geperst om alle eigenschappen te behouden.
Franse Roomse Kamille
De etherische olie van Roomse kamille is een referentie in de aromatherapie, omdat deze olie sterk relaxerend werkt. Daarnaast bezit Roomse kamille heel nuttige cosmetische eigenschappen.
Deze plant met uiterst zachte werking is in het bijzonder geschikt voor baby's en zwangere vrouwen.
Bij Siprès gebruiken we Roomse kamille als etherische olie.
Eigenschappen
Ontstekingsremmend. De etherische olie van Roomse kamille wordt in de dermocosmetica ingezet tegen allerlei huidontstekingen, al dan niet in combinatie met jeuk (denk aan eczema, psoriasis, acne, couperose, ontstoken gevoelige huid...). De etherische olie is een uitgelezen ingrediënt in gezichtsverzorging voor de droge, gevoelige en geïrriteerde huid.
Kalmerend. Het is bekend dat de etherische olie van Roomse kamille angstgevoelens, ongerustheid, stress en slapeloosheid vermindert en zo werkzaam is tegen bepaalde huidproblemen zoals eczema door stress. Een druppeltje op de zonnevlecht helpt bij angstgevoelens.
Geschiedenis
Chamaemelum, de wetenschappelijke naam van kamille, is Grieks voor 'appel op de grond', een verwijzing naar de specifieke appelgeur wanneer je op de kamille loopt. Hoewel deze plant de bijnaam 'Roomse kamille' kreeg, komt ze oorspronkelijk niet uit Italië, maar wel uit de Europese gebieden langs de Atlantische Oceaan. Het kruid zou in de 16e eeuw opnieuw zijn ontdekt (in Rome?) door botanist en arts Camerarius.
Roomse kamille werd later een typische plant in de streek rond Chemillé-en-Anjou in Frankrijk. In de 19e eeuw ontwikkelde de teelt van dit kruid zich er, nadat veel arbeidskrachten zich moesten omscholen na plagen die de lokale wijngaarden teisterden.
Herkomst
De etherische olie van Roomse kamille van Siprès is afkomstig van een familiebedrijf uit Maine-et-Loire dat sinds 1967 Roomse kamille biologisch verbouwt (met een Demeter-keurmerk) en daarmee een van de allereerste Franse landbouwbedrijven was dat overstapte op bioteelt. Het domein waar de familie de kamille teelt, wordt biodynamisch beheerd. Sinds het begin van de jaren 2000 heeft de familie geïnvesteerd in de nodige infrastructuur om de planten ter plaatse te distilleren. Het resultaat? Etherische oliën en hydrolaten van topkwaliteit die 100% traceerbaar zijn vanaf hun velden.
Extractie
De etherische olie van kamille voor Siprès wordt ter plaatse via stoomdistillatie gemaakt op de boerderij.
Franse Wortel
Alles is goed in de wortel! De wortels, het loof, de zaden: alles wordt als voeding of cosmetica gebruikt.
Voor cosmetica worden de wortels gemacereerd in zonnebloemolie tot worteloliemaceraat. De zaden worden gedistilleerd tot hydrolaat en etherische olie.
Bij Siprès gebruiken we wortel als maceraat en etherische olie.
Eigenschappen
Etherische wortelolie
Werkt als een detox. Etherische wortelolie elimineert gifstoffen en vervuiling uit de huid en vermindert bruine vlekjes (ook wel pigmentvlekken genoemd), huidvlekjes en ouderdomsvlekjes.
Herstelt de huid. Etherische wortelolie vermindert ontstekingen (eczema, couperose...) en helpt huidveroudering tegen te gaan.
Worteloliemaceraat
Zorgt voor een “bonne mine”. Met zijn hoog gehalte aan carotenoïden en provitamine A laat wortelmaceraat doffe en vermoeide huidjes opnieuw stralen. Bovendien bereidt dit ingrediënt de huid voor op de zon.
Werkt antioxiderend en maakt de huid soepel. Wortelmaceraat vertraagt huidveroudering door vrije radicalen op te vangen en de huid goed gehydrateerd en elastisch te houden.
Geschiedenis
Iedereen heeft wel al eens een wilde wortel gezien, maar misschien zonder het te beseffen. Wilde wortels fleuren met hun witte bloemschermen akkerranden of paden op. In de middeleeuwen werden de bloemen en blaadjes gebruikt als verwarmend middeltje (bij een verkoudheid of hoest). De botanische naam 'daucus' betekent ook 'ik warm op'. De wortel werd in de 10e eeuw gedomesticeerd in Iran, maar was toen nog paars of geel. De oranje wortel kreeg voet aan de grond na een andere domesticatie (in de 17e eeuw in Holland) en bevat bètacaroteen.
Herkomst
Het wortelmaceraat wordt bij de Mont Ventoux gemaakt in een familiebedrijf dat al 5 generaties lang gespecialiseerd is in de productie en distillatie van lokale aromatische en medicinale planten!
Diezelfde partner produceert ook onze etherische wortelolie. De wilde wortels worden in hun natuurlijke omgeving in de Provence geoogst. De oogst gebeurt doorgaans in september, wanneer de witte bloemschermen verwelken en samenbuigen tot een soort nest rond de vruchten met kleverige haren. Die zaden worden dan met stoom bij lage druk gedistilleerd tot een ambergeurende olie. Je hebt ongeveer 100 kg zaden nodig om 1 tot 2 kg etherische olie te produceren.
Extractie
Het wortelmacerat wordt gemaakt door onze producent, die na het oogsten van de wortels zorgt voor een zonne-maceratie in biologische oleïsche zonnebloemolie
De Sipèrs etherische wortelolie wordt door de producent gedistilleerd met behulp van stoom in zijn productieboerderij
Franse Saffloer
Onze plantaardige saffloerolie wordt verkregen uit de eerste koude persing van de zaden van de plant, die ook wel ' valse saffraan' wordt genoemd vanwege de saffraankleurige saffloerstampers. De plant bezit een waaier aan cosmetische eigenschappen en de olie voelt droog aan op de huid, wat saffloer tot een onmisbare olie maakt in de verzorgingsproducten van Siprès.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige saffloerolie van de eerste koude persing.
Eigenschappen
Voedend en lipidenaanvullend. Omdat plantaardige saffloerolie rijk is aan omega 6 en 9, helpt de olie om de huid en het haar gehydrateerd te houden.
Rijk aan antioxidanten. Saffloerolie gaat tekenen van veroudering tegen door het celherstel te stimuleren en de huidelasticiteit te bevorderen.
Aangezien de olie vitamine K en omega 3 bevat, staat ze erom bekend kalmerend te werken bij huidsoorten met neiging tot atopie, couperose, irritatie of roodheid.
Geschiedenis
Saffloer is een distelachtige plant met stekels die ook wel als 'verfdistel' bekendstaat, aangezien saffloer lange tijd gebruikt werd om gele of rode verf te maken. De Latijnse naam van de plant (Carthamus) is afgeleid van het Arabisch: 'kurthum' betekent namelijk verven. Meer recentelijk ontdekte men dat de olie uit de eetbare zaden van uitgebloeide saffloervruchten ook cosmetische waarde heeft, vooral voor droog en breekbaar haar.
Herkomst
De plantaardige saffloerolie van Siprès is afkomstig van Jeremy, die ze biologisch produceert in de Gers. Jeremy teelt er verschillende planten om er vervolgens op dezelfde boerderij plantaardige oliën van de eerste persing van te maken.
Extractie
Siprès saffloerolie wordt koud geperst om alle eigenschappen te behouden
Belgische Hennep
Hennep zat een tijdlang in het vergeethoekje, maar is nu al een aantal jaar terug van weggeweest. Deze plant is op en top ecologisch. In de eerste plaats verbruikt de teelt ervan weinig water en is hennep weinig veeleisend. Er komen geen pesticiden aan de hennepteelt te pas. Ten tweede is elk deel van de plant bruikbaar, van de zaden tot de stengels.
De toepassingsmogelijkheden van hennep zijn legio: in de bouw, als textiel, in de creatieve kunsten, als voeding en natuurlijk als cosmetica! We hebben een boontje voor de plant, omdat hennepproducten geen vette laag achterlaten en de huid dus droog aanvoelt. Daarnaast bezit hennep allerlei kwaliteiten.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige hennepolie van de eerste koude persing.
Eigenschappen
Remt ontstekingen en herstelt de huid. Dankzij het hoge omega 3- en omega 6-gehalte helpt plantaardige hennepolie de beschadigde huid te herstellen en kalmeert de olie de gevoelige huid met neiging tot roodheid en irritatie. Hennepolie is ook de perfecte keuze om tekenen van huidveroudering te voorkomen.
Voedt de huid. De olie helpt huiduitdroging te voorkomen door diep in te dringen. Hennepolie maakt de vochtarme huid opnieuw soepel en laat je haar opnieuw glanzen.
Geschiedenis
Hennep is een van de eerste planten die de mens voor allerlei doeleinden teelde. De vezelachtige hennepstengels werden lange tijd gebruikt om touwen, zeilen en papier te maken. Eind 18e eeuw kwam de hennepteelt nog veel voor in België. Dat kantelde door de massale katoenimport en het gebruik van synthetische vezels. Hennepteelt was een tijdje illegaal, omdat hennep ten onrechte met het verdovende middel cannabis werd geassocieerd. Vandaag is er opnieuw veel interesse in hennep, zowel in de sterke hennepvezels (vooral voor ecologisch bouwen) als in de hennepolie (voor natuurlijke cosmetica).
Herkomst
De plantaardige hennepolie van Siprès wordt gemaakt op basis van biologische zaden die door Victor en zijn kleine team in Wallonië (België) worden geteeld. De Waalse hennepsector is voornamelijk gericht op de bouw, isolatie en dierenvoeding. Slechts een fractie van de productie is bestemd voor menselijke consumptie en cosmetica, waarbij de ingrediënten volledig traceerbaar zijn. Ondanks zijn vele kwaliteiten is het product dus nog niet bepaald ingeburgerd.
Extractie
Siprès hennepolie wordt koud geperst om alle eigenschappen te behouden.
Siprès hennepolie voldoet aan de Europese wetgeving en bevat geen THC, CBD of cannabishars.
Franse Cistus Ladanifer
De takjes van dit meerjarig struikgewas uit de mediterrane vegetatie bevatten kleverige hars. Via distillatie kan daar een etherische olie met houtgeur van worden gemaakt die je uit duizenden herkent.
De etherische olie van Cistus ladanifer staat vooral bekend om haar bloedstelpende eigenschappen (stopt kleine bloedingen), maar is ook een waardevol actief ingrediënt dat thuishoort in anti-aging huidverzorging.
Bij Siprès gebruiken we Cistus ladanifer als etherische olie
Eigenschappen
Verstevigt en herstelt de huid. De etherische olie van Cistus ladanifer werkt uitstekend tegen rimpels.
Heelt wonden. Deze olie herstelt het huidweefsel en ondersteunt de littekenvorming.
Geschiedenis
In het Middellandse Zeegebied gedijt de Cistus ladanifer op droge, zonnige grond zoals maquis (struikvegetatie) of kreupelhout. Daarnaast duikt de Cistus ladanifer ook redelijk snel weer op in verbrande gebieden, wat toch bijzonder is. De naam is afgeleid van het Griekse woord 'kistos' en verwijst naar de capsulevorm van de vruchten. De aanduiding 'ladanifer' komt dan weer van de hars uit de plant, 'labdanum' genoemd. In de oudheid werd de plant al gebruikt als wondhelend middel.
Herkomst
De etherische olie van Cistus ladanifer komt uit de omgeving van de Mont Ventoux in de Haute-Provence. De olie wordt biologisch (met Frans AB-label voor biologische landbouw en keurmerk van Nature & Progrès) gemaakt in een familiebedrijf dat al 5 generaties bestaat en sinds het einde van de jaren 70 biologisch werkt. Meerdere aromatische en medicinale planten worden er ter plaatse geteeld en gedistilleerd.
Extractie
De etherische olie van Cistus ladanifer van Siprès wordt verkregen uit stoomdistillatie van de takken en bladeren.
Frans Koolzaad
Plantaardige koolzaadolie is vooral gekend als voedingsmiddel, maar heeft ook cosmetische waarde. Deze olie is namelijk rijk aan essentiële omega 3-, omega 6- en omega 9-vetzuren.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige koolzaadolie van de eerste koude persing.
Eigenschappen
Voedt en versoepelt. Plantaardige koolzaadolie versterkt de hydrolipidenfilm en voorkomt zo dat je huid of haar uitdroogt. Beide voelen prettig en soepel aan dankzij de olie.
Door zijn herstellende eigenschap, pakt koolzaadolie de huidveroudering aan.
Geschiedenis
Koolzaad komt uit een oude kruising tussen kool en raapzaad. De plant dook in de 18e eeuw voor het eerst op in Europa, in Vlaanderen en in Duitsland. Zo is ook de Franse naam van de plant (colza) afgeleid van de Nederlandse term 'koolzaad'. Aangezien bestuivende insecten zoals bijen gek zijn op koolzaad, wordt de plant vaak in de nazomer gezaaid. Doordat koolzaad in de herfst stikstof opneemt, doorbreekt het de groeicyclus van onkruid en graanziektes. Nadat de olie uit de plant is geëxtraheerd, kunnen de resten als veevoeder dienen. Koolzaad is niet enkel rijk aan plantaardige eiwitten, maar heeft ook heel wat troeven in huis!
Herkomst
De plantaardige koolzaadolie van Siprès is afkomstig van Jeremy, die ze biologisch produceert in de Gers. Jeremy teelt er verschillende planten om er vervolgens op dezelfde boerderij plantaardige oliën van de eerste persing van te maken.
Extractie
De koolzaadolie van Siprès wordt koudgeperst om er alle goede eigenschappen van te behouden.
Provençaalse Cipres uit Frankrijk
Dankzij zijn uitzonderlijk lange levensduur kreeg de cipresboom de titel 'altijd groen'.
In de cosmeticawereld wordt vooral de etherische olie van de Provençaalse cipres gebruikt, als decongestivum en tonicum van de aderen.
Bij Siprès gebruiken we de Provençaalse cipres als etherische olie.
Eigenschappen
Ontzwellend op de aderen. De etherische olie van de Provençaalse cipres werkt bijzonder goed tegen ontstekingen en verstoppingen allerhande zoals zware benen, spataderen, couperose, wallen onder de ogen en hydrolipidenretentie (cellulitis).
Zweetregulerend. De olie vermindert geurtjes door overmatig zweten.
Als slijmoplossend en hoeststillend middel reguleert Cipresolie de slijmvorming in de bronchiën, kalmeert een droge hoest of als je stem het laat afweten.
Geschiedenis
In het Westen staat de altijd groene cipres, verbonden met de dodencultus, symbool voor de eeuwigheid. Daarom zie je de boom ook langs begraafplaatsen om de ziel van de overledenen te beschermen. Overigens wordt de cipres door zijn rechtopstaande groeiwijze richting de hemel onder andere in Iran beschouwd als poort naar de goden. In de Griekse mythologie zouden de scepter van Zeus, de knuppel van Hercules en de pijlen van Eros uit cipreshout gemaakt zijn, dat vroeger als onverwoestbaar werd beschouwd. Dat gaat volgens de overlevering ook op voor pauselijke doodskisten!
Herkomst
De etherische olie van de Provençaalse cipres van Siprès wordt biologisch geteeld op een familieboerderij in de omgeving van de Mont Ventoux in de Provence.
Extractie
De etherische olie van de Provençaalse cipres van Siprès wordt ter plaatse, dus op de boerderij, gemaakt via stoomdistillatie van de takken. De oogst gebeurt om de 4 of 5 jaar bij het toppen van de bomen.
INCI
Cupressus sempervirens oil.
Franse Gewone Jeneverbes
Dit is een bossige of kruipende struik met groenblijvende naalden die met blauwzwarte besjes met een wasachtig laagje bloeit. Na distillatie van de besjes krijg je een etherische olie met houtgeur.
Die etherische olie werkt uitstekend tegen vochtophoping.
Bij Siprès gebruiken we de gewone jeneverbes als etherische olie.
Eigenschappen
Als diureticum stimuleert de etherische jeneverbesolie de vochtafdrijving. De olie is een geliefd ingrediënt in verzorgingsproducten tegen cellulitis en vochtophoping.
Antibacterieel en schimmelwerend. Jeneverbesolie zuivert en kalmeert probleemhuidjes (ook de hoofdhuid).
Geschiedenis
Zuurkool met jeneverbessen doet bij iedereen wel een belletje rinkelen. Je vindt de besjes in allerlei gerechten terug, omdat ze de vertering ondersteunen en tegelijkertijd smaak toevoegen. De botanische naam Juniperus stamt uit het Keltisch en betekent 'bittere struik'. Tot in de 19e eeuw verbrandde men jeneverbessen tijdens epidemieën, omdat ze ontsmettend werken. Jeneverbessen worden ook gebruikt om eau de vie, jenever of peket (de Waalse variant van jenever) te maken.
Herkomst
De etherische olie van de gewone jeneverbes komt uit de omgeving van de Mont Ventoux in de Haute-Provence. De olie wordt biologisch (met Frans AB-label voor biologische landbouw en keurmerk van Nature & Progrès) gemaakt in een familiebedrijf dat al 5 generaties bestaat en sinds het einde van de jaren 70 biologisch werkt. Meerdere aromatische en medicinale planten worden er ter plaatse geteeld en gedistilleerd.
Extractie
De Siprès jeneverbesolie wordt ook ter plekke met stoom gedestilleerd, op de boerderij waar het wordt geproduceerd. Er is ongeveer 100 kg bessen nodig om 1,5 kg etherische olie te produceren.
Franse Rozengeranium
Rozengeranium is een van onze favoriete producten. In de aromatherapie en de cosmetica staat de plant bekend om haar vele kwaliteiten. De bloemengeur is razend populair en verleidde ook de grootste parfummakers.
Bij Siprès gebruiken we rozengeranium als hydrolaat en etherische olie.
Eigenschappen
Samentrekkend, verstevigend en zuiverend. Rozengeranium staat erom bekend de poriën samen te trekken, een frisse teint te geven en het weefsel in de huid te verstevigen. Het hydrolaat van de plant maakt de huid mat door de talgproductie te reguleren. Dit ingrediënt kan de eerste tekenen van rimpels helpen voorkomen en is dus ideaal voor de rijpere huid.
Ontstekingsremmend. Rozengeranium wordt gebruikt om een huid met neiging tot roodheid of huidaandoeningen zoals eczema te kalmeren.
Geschiedenis
Rozengeranium komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en zou in de 17e eeuw vanuit Kaap de Goede Hoop naar Europa geïmporteerd zijn. Halverwege de 19e eeuw werd de damastroos (Rosa damascena) schaars, waardoor ook het prijskaartje van de etherische olie ervan hoog lag. Parfummakers gingen op zoek naar een alternatieve olie met een rozengeur.
In de regio van het Zuid-Franse Grasse werden er plantages aangelegd, maar vanaf het einde van de 19e eeuw trok de teelt naar regio's met een gunstiger klimaat zoals Noord-Afrika of het Franse eiland Réunion. Vandaag is de Chinese provincie Yunnan een van de grootste exporteurs geworden.
Rozengeranium uit Frankrijk is tegenwoordig een zeldzaam en kostbaar product.
Herkomst
Het rozengeraniumhydrolaat in het Frans rozengeraniumwater van Siprès wordt in de Provence gemaakt, in een familiebedrijf dat al 5 generaties bestaat en sinds het einde van de jaren 70 biologisch werkt (met Frans AB-label voor biologische landbouw en keurmerk van Nature & Progrès). Meerdere aromatische en medicinale planten worden er ter plaatse geteeld en gedistilleerd.
Extractie
Siprès rozengeraniumhydrolaat wordt verkregen via stoomdistillatie bij lage druk van 1 kg steeltjes en blaadjes voor 1 liter bloemenwater. Die verhouding garandeert een optimaal gehalte aan actieve bestanddelen.
Franse Hélichrysum
Helichrysum wordt ook wel de 'onsterfelijke' bloem of 'strobloem' genoemd, omdat de gedroogde bloemen van de plant lange tijd hun heldere kleur behouden, of 'kerrieplant', omdat de bloem tijdens de bloei een specifieke geur verspreidt. Helichrysum groeit in het wild op de rotshellingen van Corsica en in de Haute-Provence.
Bij Siprès gebruiken we de helichrysum als etherische olie.
Eigenschappen
Anti-hematoom. De etherische olie van helichrysum werkt uitzonderlijk goed tegen bloeduitstortingen (blauwe plekken), slagen, builen, verstuikingen, kneuzingen en andere kleine wondjes. De etherische olie van helichrysum wordt zuiver ingemasseerd, rechtstreeks op de verwonde plek. De olie werkt een stuk beter dan arnica en wordt ook wel als 'wonderlijk' omschreven.
Goed voor de bloedsomloop en bloedverdunnend. De olie wordt aanbevolen om rimpels en huidontstekingen zoals couperose, spataderen, cellulitis of acne rosacea te behandelen (verdund in een plantaardige olie of in een crème, zalf...).
Krachtige wondhelende werking. De etherische olie van helichrysum kan je zuiver op een (bij voorkeur recent) litteken aanbrengen tot het verdwijnt. Masseer het litteken met zigzagbewegingen in de omgekeerde richting van het litteken.
Geschiedenis
Deze struikachtige plant groeit in het wild op droge grond rond de Middellandse Zee, vooral op Corsica en in Italië. Daar wordt de wilde plant wel steeds zeldzamer. De naam helichrysum is een samentrekking van twee Griekse woorden: 'helios' (zon) en 'chrysos' (goud), een knipoog naar de gele bloempjes van de plant. In de Griekse mythologie komt de strobloem al voor, bijvoorbeeld samen met de god Apollo of in de Odyssee waar Homerus de therapeutische werking van de plant vermeldt.
Herkomst
De etherische helichrysumolie van Siprès wordt biologisch geteeld op een familieboerderij in de omgeving van de Mont Ventoux in de Provence. De bloemen worden in juni of juli met de hand geplukt. De olie wordt vervolgens ter plaatse via stoomdistillatie geproduceerd. Om 1 liter etherische olie te maken heb je 700 kg tot 1 ton bloemen nodig, wat ook het prijskaartje verklaart. Dit is een uitzonderlijk product dat echt doeltreffend werkt.
Extractie
Helichrysum etherische olie wordt verkregen door stoomdestillatie van de bloeiende toppen op de boerderij waar het wordt geproduceerd.
Franse Laurier
Het laurierwater van Siprès staat bekend om zijn antibacteriële en samentrekkende eigenschappen. Deze toner is onstmettend en echt ideaal voor de gemengde huid die snel vettig wordt. Dit product is ook een natuurlijk alternatief voor een aftershave op basis van alcohol die de huid nog sterker kan irriteren.
Franse laurier komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is de lokale versie van tea tree-hydrolaat, een product dat altijd van verre landen komt.
Bij Siprès gebruiken we laurier in hydrolaatvorm.
Eigenschappen
Zuiverend en antibacterieel. Laurier helpt onzuiverheden te verwijderen en het microbioom op het huidoppervlak in evenwicht te houden. Zo krijg je minder puistjes en zwarte puntjes. Laurier helpt ook om de talgproductie in het gezicht of op de hoofdhuid te verminderen.
Samentrekkend. Laurier maakt je huid strakker en je poriën kleiner.
Geschiedenis
Al van in de oudheid is laurier het teken van de goden, met Apollo op kop. De plant symboliseert namelijk glorie en onsterfelijkheid. De groenblijvende laurierbladeren sieren de kroon van winnaars, koningen of poëten. Tot in de middeleeuwen kroonde men in de universiteiten de geleerden met laurier. Wist je trouwens dat het bij studenten zo gegeerde 'baccalaureaat' (het Franse diploma aan het einde van het middelbaar onderwijs) staat voor 'laurierbes'?
Herkomst
Ons laurierhydrolaat wordt in de Provence gemaakt, in een familiebedrijf dat al 5 generaties bestaat en sinds het einde van de jaren 70 biologisch werkt (met Frans AB-label voor biologische landbouw en keurmerk van Nature & Progrès). Meerdere aromatische en medicinale planten worden er ter plaatse geteeld en gedistilleerd.
Extractie
Siprès laurierwater Siprès wordt verkregen door stoomdistillatie onder lage druk van 1 kg stengels voor 1 liter bloemenwater. Deze verhouding zorgt voor een effectief gehalte aan actieve ingrediënten.
Franse Spijklavendel
De etherische olie van spijklavendel, niet te verwarren met fijne lavandel, is een product dat in elke thuisaromatheek zou moeten staan. Je verzorgt er alles mee 'dat prikt'.
Dit type lavendel heeft een andere herkomst dan fijne lavendel. De hoogte maakt hierbij het verschil. Je vindt spijklavendel in het wild tot 800 meter hoogte. In hogere gebieden groeit er fijne lavendel (in Frankrijk tot 1800 meter hoogte). De kruising tussen beide soorten heet 'lavandin', een hybride plant die eigenschappen aan spijklavendel en fijne lavendel ontleent. Je herkent lavandin aan zijn piepkleine bloeiende toppen op een lange stengel.
Spijklavendel heeft een andere biochemische samenstelling (en dus ook andere eigenschappen) dan fijne lavendel. Spijklavendel bevat geen ester, maar wel cineol en kamfer.
Bij Siprès gebruiken we spijklavendel als etherische olie.
Eigenschappen
Wondhelend, lokaal verdovend en pijnstillend voor de huid. Spijklavendel werkt goed om pijn door allerlei beten (van muggen, wespen, kwallen...) of lichte brandwonden (door de zon, gebarsten lippen...) te verlichten.
Antibacterieel en schimmelwerend. Dit lavendeltype werkt tegen schimmel-, virale en bacteriële infecties van het huidweefsel zoals zwemmerseczeem, voetschimmel, hoofdschimmel en jeugdacne.
Geschiedenis
Spijklavendel komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en groeit van nature in het Provençaalse kreupelhout, net zoals fijne lavendel, maar wel op lagere hoogte en nooit hoger dan 600 tot 800 meter.
Spijklavendel geurt sterker naar kamfer dan fijne lavendel. De plant wordt voor het eerst onderscheiden in de 12e eeuw, door abdis Hildegard van Bingen.
Herkomst
De etherische olie van spijklavendel komt uit de omgeving van de Mont Ventoux in de Haute-Provence. De olie wordt biologisch (met Frans AB-label voor biologische landbouw en keurmerk van Nature & Progrès) gemaakt in een familiebedrijf.
Extractie
Siprès spijklavandel etherische olie wordt verkregen door stoomdistillatie onder lage druk van bloeiende toppen.
Franse Fijne Lavendel
Fijne lavendel is hét symbool van de Provence. De plant is niet enkel beroemd om haar vele kwaliteiten in de aromatherapie en cosmetica, maar ook om haar typische onweerstaanbare geur.
Binnen de lavendelfamilie is fijne lavendel het familielid met de fijnste geur. Je herkent deze soort aan de grijzere kleur, de dichtgroeiende bladeren en één bloemenoor per stengel. Lavendel is een honingbloem en valt dus in de smaak bij bijen
Bij Siprès gebruiken we fijne lavendel (ook wel gekend als echte lavendel of Lavandula officinalis) als hydrolaat en etherische olie.
Eigenschappen
Wondhelend en kalmerend. Fijne lavendel bevordert de wondgenezing en kalmeert de beschadigde huid met neiging tot atopie. De plant kalmeert irritatie.
Antibacterieel. Lavendel is ideaal voor de acnegevoelige huid. De plant reguleert namelijk de talgproductie en vermindert huidonzuiverheden.
Herstellend. Lavendel gaat de eerste tekenen van huidveroudering tegen.
Ontspannend. De etherische olie van fijne lavendel wordt onder andere als diffusie en inhalatie gebruikt om stress te verminderen, angst te voorkomen of vlotter in te slapen (zelfs bij kinderen).
Geschiedenis
In de oudheid was lavendel al gekend. De naam van de plant is afgeleid van het Latijnse woord voor wassen ('lavare'), aangezien de Romeinen lavendel gebruikten als wasparfum of badgeur.
In de middeleeuwen werd lavendel vanwege haar vele weldoende eigenschappen vaak geplant in kloostertuinen.
In het midden van de 18e eeuw verhoogt de gilde van de meester-parfumeurs van Grasse de vraag naar de bloem, die Jean Giono tot 'ziel van de Provence' doopt. Tot in de jaren 30 werd lavendel met een zeis geoogst in de heuvels van de Haute-Provence. Tegenwoordig wordt de bloem doorgaans in rechte rijen geplant in velden, zodat men ze makkelijker mechanisch kan oogsten.
Herkomst
Het hydrolaat van fijne lavendel in ons Fijn Lavendelwater komt van een familiebedrijf in de Haute-Provence dat sinds 1916 lavendel kweekt. Generatie na generatie geeft de familie de traditionele kennis met respect voor de bodem en het leven door. Het bedrijf werkt al meer dan 40 jaar volgens de principes van de biologische landbouw. De lavendel groeit er op een hoogte van 1100 meter en de omstandigheden zijn optimaal in het zonnige Provençaalse gebied.
De etherische olie van fijne lavendel komt uit de omgeving van de Mont Ventoux in de Haute-Provence. De olie wordt biologisch (met Frans AB-label voor biologische landbouw en keurmerk van Nature & Progrès) gemaakt in een familiebedrijf.
Extractie
Siprès hydrolaat van fijn lavandel wordt verkregen door stoomdistillatie onder lage druk van 1 kg stengels voor 1 liter bloemenwater. Deze verhouding zorgt voor een effectief gehalte aan actieve ingrediënten
Siprès etherische olie van fijne lavendel wordt ook ter plekke met stoom gedestilleerd, op de eigen productieboerderij
PRODUCTEN OP BASIS VAN
Franse Fijne Lavendel
Franse Mirabelpruim
Plantaardige mirabelolie is een streekproduct dat uiteraard afkomstig is uit Lotharingen, de bakermat van de mirabelpruim. Dit product behoort tot onze geüpcyclede oliën. Onze mirabelolie wordt namelijk gemaakt door pruimenpitten uit de harde schil te halen, ze te pletten en de kern van die pitten vervolgens uit te persen. Zo benutten we een restproduct uit de voedingsindustrie.
Deze zeldzame en niet-vette olie met een licht bittere amandelgeur heeft heel weldadige effecten op de huid.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige mirabelolie van de eerste koude persing.
Eigenschappen
Hydraterend. Plantaardige mirabelolie versterkt de hydrolipidenlaag en beperkt vochtverlies.
Beschermend. De olie beschermt de huid tegen externe factoren (vervuiling, wind, kou...).
Verzachtend en herstellend. Mirabelolie maakt de huid elastischer en voorkomt de eerste tekenen van huidveroudering.
Uit voorzorg gebruiken mensen met een notenallergie (zoals hazelnoot) het best geen mirabelolie.
Geschiedenis
Net als andere pruimsoorten komt de mirabel uit het Verre Oosten. In de 15e eeuw maakt de pruim haar intrede in Frankrijk. Aangezien de pruim gedijt op kalkhoudende kleibodems, floreert ze in het bijzonder in de regio van Metz en groeit er uit tot een lokale specialiteit.
In het midden van de 18e eeuw wordt de 'Mirabelle de Lorraine' al als zodanig erkend. In het begin van de 20e eeuw vernietigt de druifluisziekte heel wat wijngaarden in Lotharingen. Na die crisis zet men sterker in op de pruimenteelt. Onmiddellijk na de Eerste Wereldoorlog moeten de wijnranken er massaal wijken voor pruimenboomgaarden. De pruimenteelt kent haar hoogtijdagen rond 1950, maar keldert daarna.
In het begin van de jaren 90 planten de boeren echter opnieuw duizenden mirabellen aan. Ze verenigen zich onder het label 'Mirabelles de Lorraine' en krijgen van Europa een beschermde geografische aanduiding (BGA), een teken dat de kwaliteit van het product rechtstreeks verbonden is met een bepaald gebied. Vandaag wordt in Lotharingen 80% van alle mirabelpruimen ter wereld geproduceerd.
Herkomst
Onze plantaardige mirabelolie is afkomstig van een coöperatie die meer dan 200 mirabelproducenten uit Lotharingen verenigt (biologische landbouw). De coöperatie oogst, verwerkt, verpakt en verkoopt de vruchten uit Lotharingen en garandeert dus volledig traceerbare producten.
Extractie
Siprès mirabelolie wordt koud geperst om alle eigenschappen te behouden.
Franse Hazelnoot
Plantaardige hazelnootolie uit de eerste koude persing van licht geroosterde hazelnoten verspreidt een heerlijke pralinegeur. De olie voelt droog aan op de huid, dringt diep door en bezit bovendien nog een reeks cosmetische troeven.
Hazelnootolie is vooral geschikt voor de vette of gemengde huid met onzuiverheden en kan deel uitmaken van je gezichtsverzorging 's morgens of 's avonds.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige hazelnootolie van de eerste koude persing.
Eigenschappen
Balancerend. De plantaardige hazelnootolie van Siprès is de beste vriend van klanten met een vettige en acnegevoelige huid die net iets te veel glimt en snel onzuiverheden ontwikkelt. De olie reguleert de talgproductie en vermindert zo puistjes en zwarte puntjes.
Verzachtend en voedend. Plantaardige hazelnootolie barst van de omega 9-vetzuren en beschermt zo het natuurlijke beschermingslaagje op de huid en houdt het vochtniveau op peil. De olie zorgt er ook voor dat je huid zijdezacht en niet vettig aanvoelt.
Uit voorzorg gebruiken personen met een notenallergie hazelnootolie best niet, ook niet uitwendig.
Geschiedenis
In de prehistorie groeiden er al hazelaars in de gematigde zone van het noordelijk halfrond, waar de winters relatief zacht en de zomers niet heel warm waren. De Turken kweekten als eerste hazelaars en produceren ook vandaag nog grote hoeveelheden hazelnoten.
De grootschalige productie in Frankrijk gaat slechts terug tot de jaren 70 en is voornamelijk in Aquitanië geconcentreerd. De Franse oogst vertegenwoordigt daarentegen niet meer dan 1% van de wereldmarkt. Veel plantaardige hazelnootoliën komen uit Turkije, ook al koopt het merk achter een populaire chocopasta bijna 80% van de Turkse hazelnootproductie op.
Herkomst
De plantaardige hazelnootolie van Siprès is afkomstig van de boomgaarden op de familieboerderij van Nathalie in het zuidwesten van Frankrijk. De hazelnoten worden geperst door de producent, die de productieketen volledig in eigen handen heeft, van de olie uit de noten (van de eerste categorie) tot aan de distributie.
De teelt van hazelnoten blijft een zeldzaam gegeven in Frankrijk. De hazelnootolie op de markt komt vaak uit Turkije of van nog verder, waardoor die slechts beperkt traceerbaar is.
Extractie
Siprès hazelnootolie wordt koud geperst om alle eigenschappen te behouden.
Franse Olijf
Olijfolie is een basisingrediënt in de mediterraanse keuken en heeft ook heel interessante cosmetische eigenschappen die al sinds jaar en dag bekend zijn.
Een olijfboom kan eeuwen oud worden, waardoor de boom symbool staat voor kracht en lang leven.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige olijfolie van de eerste koude persing.
Eigenschappen
Voedend en toch zacht. Olijfolie wordt gebruikt om een droge, gevoelige of geïrriteerde huid te kalmeren. De olie maakt droog haar bovendien glanzend en soepel.
Antioxiderend. Olijfolie bestrijdt ook huidveroudering.
Geschiedenis
Olijfolie bestaat al duizenden jaren. In 4000 v. Chr. werden er al olijfbomen gekweekt in het Nabije Oosten. Olijfolie is een heilig product in Egypte en werd er in de sarcofagen geplaatst om doden vrede te schenken in het hiernamaals. In het oude Griekenland smeerden atleten hun lichaam in met olijfolie als bescherming tegen de zon en valpartijen. Homerus verwijst in de Odyssee naar olijfolie als 'vloeibaar goud'.
Voor olijfolie uitgroeide tot een steringrediënt in de keuken, werd het product in Spanje (vandaag veruit de grootste producent ter wereld) al gebruikt als haar- en huidverzorging en om wonden te genezen.
Herkomst
Extractie
Siprès olijfolie wordt koud geperst om alle eigenschappen te behouden.
Franse Teunisbloem
De teunisbloem heeft dezelfde gele kleur als de sleutelbloem en opent bij valavond, wat de plant de bijnaam 'nachtkaars' opleverde. Deze tweejarige plant doorloopt een volledige levenscyclus in 2 jaar. In het eerste jaar ontwikkelt de teunisbloem wortels, stengels en bladeren. Ze bloeit vervolgens uitbundig, produceert zaden en verwelkt in de loop van het tweede jaar.
Wanneer je de teunisbloemzaden perst, krijg je een olie met tal van cosmetische eigenschappen.
Teunisbloemolie uit Frankrijk is een zeldzaam product, aangezien het leeuwendeel van de olie in China geproduceerd wordt.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige teunisbloemolie van de eerste koude persing.
Eigenschappen
Herstellend. Teunisbloemolie is rijk aan vitamine E en gammalinoleenzuur. Als je de olie regelmatig aanbrengt, helpt dat de huidveroudering te vertragen. Teunisbloemolie is een krachtig anti-agingmiddel voor de rijpere, slappe en doffe huid.
ntstekingsremmend en kalmerend. Omdat teunisbloemolie fytosterolen en omega 3-vetzuren bevat, wordt het product gebruikt om kwetsbare huidjes zoals de eczeemgevoelige huid te kalmeren.
Voedend. De olie hydrateert de vale, uitgedroogde huid.
Geschiedenis
De teunisbloem groeit sinds de 17e eeuw in het wild in Europa, bij voorkeur aan de kust. Ze is afkomstig uit Noord-Amerika en werd er door de indianen gebruikt als pap van de blaadjes bij wonden of als olie uit de gemalen zaden om huiduitslag te verzorgen. De therapeutische eigenschappen van teunisbloemolie voor de huid werden een aantal decennia geleden herontdekt in Europa.
Herkomst
De teunisbloem wordt in Frankrijk geteeld op de kleine familieboerderij van Daniel volgens een duurzame landbouwmethode. De producent beschikt over een artisanale pers waarmee hij zelf de zaden kan persen voor elke bestelling. Hij gaat uiterst zorgvuldig tewerk om camelina-, teunisbloem- en bernagieolie te vervaardigen op basis van de zaden geoogst van zijn velden.
Extractie
Siprès olijfolie wordt koud geperst om alle eigenschappen te behouden
Franse Grove Den
De frisse, harsachtige dennengeur katapulteert je onmiddellijk naar een boswandeling.
De etherische olie van grove den staat vooral bekend om zijn heilzame werking op de luchtwegen en is heerlijk om te verdampen of in te masseren op de borstkas en bovenrug. De olie geeft ook een verkwikkende houttoets aan lichaamsverzorging.
Bij Siprès gebruiken we grove den als etherische olie.
Eigenschappen
Verkwikkend. De etherische olie van grove den vermindert tijdelijke vermoeidheid en geeft je energie en een vitaal gevoel. De olie geeft een oppepper aan je lichaam en geest bij een dipje.
Schimmelwerend, antibacterieel en antiviraal. Grove den staat bekend om zijn slijmoplossende, balsemachtige, antiseptische effecten op de luchtwegen. De olie is werkzaam in de neus, keel en oren en bestrijdt ademhalingsinfecties.
Geschiedenis
De grove den, afkomstig uit Europa en Noord-Azië, verspreidt zich van Spanje tot Siberië. De naaldboom past zich aan slechte bodems en een moeilijk klimaat aan, zoals droogte of extreme kou.
Deze harsrijke conifeer werd al aangeprezen in de oudheid (door Hippocrates) en in de middeleeuwen (door Hildegard van Bingen) omwille van zijn helende werking tegen longziektes.
Herkomst
De etherische olie van grove den van Siprès komt van een biologische familieboerderij in de Haute-Provence. Deze etherische olie wordt gedistilleerd uit de dennennaalden die in hun natuurlijke habitat in de bergen groeien, waar de lucht zuiver en verfrissend is. Deze familieboerderij heeft alle nodige infrastructuur om de planten ter plaatse te distilleren. Het resultaat? Etherische oliën van topkwaliteit die 100% traceerbaar zijn vanaf hun velden.
Extractie
De etherische olie van grove den van Siprès wordt verkregen door stoomdistillatie onder lage druk van dennennaalden
Franse Pruim
Onze plantaardige pruimolie is geüpcycled. De olie wordt namelijk verkregen uit een restproduct van de voedingsindustrie. We verzamelen de pitten van de bekende pruimen van Agen om de amandelachtige kern eruit te halen, die vervolgens wordt geperst, uitgewrongen en gedroogd. Pas daarna wordt de olie eruit geëxtraheerd.
Ofwel vind je de uitgesproken zoete geur van bittere amandel en frangipane heerlijk, ofwel niet. Zelf ben ik verslaafd aan deze troostende geur die me terugbrengt naar mijn kindertijd.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige pruimenolie van de eerste koude persing. Daarnaast gebruiken we pruimenpitpoeder met verschillende korrelgroottes als 100% natuurlijke korrels in scrubs. Helemaal zero waste!
Eigenschappen
Antioxiderend, verzachtend en relipiterend . Plantaardige pruimenolie is een verzorgingsproduct vol plantaardige werkzame stoffen tegen huiduitdroging en -veroudering. De olie wordt speciaal aanbevolen voor de rijpere huid of sterk uitgedroogde huid die snakt naar voedende verzorging.
Van nature rijk aan vitamine E en omega 9-vetzuren. Door plantaardige pruimenolie te gebruiken herstel je de huidbarrière, wat het vochtverlies vermindert.
Geschiedenis
De Ente-pruim, afgeleid van het Oudfranse woord voor 'enten', duikt op in de benedictijnenabdij van Clairac in de vallei van de Lot. De monniken kwamen op het idee om lokale pruimenbomen (geïntroduceerd door de Romeinen) te kruisen met pruimenbomen uit Damascus die tijdens de kruistochten in de 12e eeuw waren meegebracht uit Syrië. Door pruimen te drogen, in de zon of tot de 18e eeuw in de broodoven, konden ze lang bewaard worden. Deze pruimensoort groeit vooral in de valleien van de Garonne en de Lot in het zuidwesten van Frankrijk, de pruimenplek bij uitstek.
Herkomst
De pruimenolie van Siprès wordt verkregen uit de Ente-pruim die in Nieuw-Aquitanië wordt geteeld om de bekende pruimen van Agen te produceren. We werken met een familiebedrijf dat deze zeldzame olie van a tot z zelf produceert op biologische boomgaarden. Pruimenolie werd bekroond met meerdere keukenprijzen, wat een bewijs is van de intrinsieke kwaliteiten van de olie.
Extractie
Na de oogst van midden augustus tot midden september worden de amandelachtige kernen van de pitten langzaam koud geperst met een vijzel. Na die mechanische extractie wordt de olie meermaals gefilterd.
Franse Druif
Onze plantaardige druivenpitolie is geüpcycled. Druivenpitten zijn een bijproduct van de wijnbouw en worden via koude persing druivenpitolie.
Deze droge olie dringt diep in de huid door en heeft tal van eigenschappen die in huidverzorgingsproducten geliefd zijn. De olie ruikt neutraal.
Bij Siprès gebruiken we plantaardige druivenpitolie van de eerste koude persing. Daarnaast gebruiken we druivenpitpoeder met verschillende korrelgroottes als 100% natuurlijke korrels in scrubs. Helemaal zero waste!
Eigenschappen
Talgregulerend en diep reinigend. Druivenpitolie zuivert de gemengde tot vette huid en reinigt de poriën grondig.
Antioxiderend en herstellend. Deze plantaardige olie is rijk aan polyfenolen, vitamine E en proanthocyanide, waardoor ze doeltreffend vrije radicalen bestrijdt. Het hoge linolzuurgehalte bevordert bovendien de huidvernieuwing. Zo gaat druivenpitolie ook huidveroudering tegen.
Ontstekingsremmend en kalmerend. De fytosterolen en polyfenolen uit deze plantaardige olie verminderen roodheid, kalmeren huidirritatie en verlichten jeuk.
Druivenpitolie wordt ook in haarverzorging gebruikt om de haarvezel te voeden, kapot haar te voorkomen en het haar te laten glanzen.
Geschiedenis
De geschiedenis van wijnranken en wijn gaat duizenden jaren terug. De genetische eigenschappen van de wilde wijnranken in West-Europa zorgen voor een breed scala aan druivenrassen en -soorten. Wijn heeft altijd al een grote religieuze symbolische waarde gehad en werd lange tijd met een hoge sociale status verbonden.
Druivenpitolie is in de medische literatuur bekend, in ieder geval al van in de 14e eeuw, voor therapeutisch gebruik bij bepaalde huidaandoeningen. Koning Ferdinand IV van Castilië in Spanje beschouwde druivenpitolie als een 'koninklijke olie' vanwege de voordelen ervan.
Herkomst
De druivenpitolie van Siprès wordt door Didier geproduceerd in de Haute-Loire. Didier was meer dan 40 jaar wijnboer en ging als actieve gepensioneerde aan de slag met de bijproducten uit de wijnbouw. Hij waardeert die nevenproducten op tot ingrediënten voor cosmetische laboratoria.
Extractie
Druivenpitolie wordt verkregen door stoomdistillatie onder lage druk van druivenpitten in druivenpulp.
Franse Rozemarijn
Rozemarijn vind je van oudsher in het Middellandse Zeegebied, aangezien de plant gedijt in een zonnig klimaat en op dorre grond. Afhankelijk van de streek waar rozemarijn groeit, kan je drie verschillende etherische oliën uit de aromatische plant extraheren: olie met verbenon, cineol of kamfer.
Bij Siprès gebruiken we rozemarijn als hydrolaat (cineolrozemarijn) en etherische olie (verbenonrozemarijn).
Eigenschappen
Zuiverend. De etherische olie van verbenonrozemarijn wordt gebruikt in verzorgingsproducten voor de huid met onzuiverheden, roodheid en puistjes of voor haar dat snel vet wordt.
Verkwikkend en herstellend. Rozemarijn gaat de eerste tekenen van huidveroudering tegen.
Wondhelend. De etherische olie van verbenonrozemarijn versnelt het weefselherstel.
Geschiedenis
De Egyptenaren en Grieken kenden deze plant uit het Middellandse Zeegebied al en gebruikten rozemarijn, het symbool van de liefde, als verkwikkend middel. In de 14e eeuw won rozemarijn aan bekendheid, omdat de plant dankzij haar dennen- en eucalyptusnoten als ingrediënt werd gebruikt in Eau de la Reine de Hongrie, reukwater op basis van alcohol. Tijdens pestuitbraken verbrandde men ook rozemarijn om de lucht te zuiveren.
Herkomst
De etherische olie van verbenonrozemarijn komt uit de omgeving van de Mont Ventoux in de Haute-Provence. De olie wordt biologisch (met Frans AB-label voor biologische landbouw en keurmerk van Nature & Progrès) gemaakt in een familiebedrijf dat al 5 generaties bestaat en sinds het einde van de jaren 70 biologisch werkt. Meerdere aromatische en medicinale planten worden er ter plaatse geteeld en gedistilleerd.
Extractie
De etherische olie van verbenonrozemarijn van Sirpès wordt verkregen door stoomdistillatie onder lage druk van bloeiende toppen
Franse Zonnebloem
Plantaardige zonnebloemolie wordt vaak gebruikt in voeding, maar bezit ook interessante cosmetische eigenschappen. De olie dient vaak als basisolie in een maceraat (bijvoorbeeld in de calendula- en wortelmaceraten van Siprès).
Bij Siprès gebruiken we plantaardige zonnebloemolie van de eerste koude persing alsook in een verwerkte vorm: enerzijds gebruiken we tocoferol (vitamine E) uit zonnebloemen als antioxidant om de plantaardige oliën van eerste persing te stabiliseren, anderzijds halen we polyglyceryl-4 oleaat uit plantaardige zonnebloemolie als emulgator zodat olie een crème wordt bij contact met water.
Eigenschappen
Voedend en verzachtend. Aangezien plantaardige zonnebloemolie veel omega 6-vetzuren bevat, helpt dit ingrediënt om de huid gehydrateerd te houden en maakt het de huid soepeler.
Antioxiderend. Deze olie bestrijdt vroegtijdige huidveroudering.
Geschiedenis
De zonnebloem komt uit Amerika. De inheemse volkeren gebruiken de plant er al sinds jaar en dag vanwege haar voedingswaarde en medicinale eigenschappen. Archeologen menen dat zij rond 3000 v. Chr. de wilde variant domesticeerden in het centraal-oostelijke deel van de Verenigde Staten. In de 16e eeuw brengen de Spanjaarden de zonnebloem mee naar Europa, maar het zijn de Russen die dit oliehoudende gewas in de 18e eeuw op grote schaal telen. De zonnebloem is namelijk een vetstof die tijdens de vasten niet wordt verboden door de orthodoxe kerk. Na tal van grondige selectierondes slaagt men er in het begin van de 20e eeuw in om het oliegehalte van de pitten op te trekken van 20% naar ongeveer 40%.
Herkomst
De plantaardige zonnebloemolie van Siprès is afkomstig van Jeremy, die ze biologisch produceert in de Gers. Jeremy teelt er verschillende planten om er vervolgens op dezelfde boerderij plantaardige oliën van de eerste persing van te maken.
Extractie
Zonnebloemolie wordt verkregen door koude persing van zonnebloempitten.
Franse Citroenverbena
Franse citroenverbena bezit cosmetische maar ook therapeutische eigenschappen. Je hebt ongetwijfeld al eens kruidenthee van gedroogde verveineblaadjes gedronken om je spijsvertering een handje te helpen of rustiger te worden.
Citroenverbena, ook wel gekend als verveine, verspreidt een subtiele citroengeur wanneer je over de blaadjes van de plant wrijft.
Bij Siprès gebruiken we citroenverbena in hydrolaatvorm.
Eigenschappen
Ontstekingsremmend en kalmerend. Citroenverbena is ideaal om de atopische, gevoelige huid te kalmeren. In citroenverbenahydrolaat zit er citral, een stofje dat werkzaam is tegen huidontstekingen. Citroenverbenahydrolaat wordt uitstekend verdragen en is dus ideaal voor de zeer gevoelige huid, de geïrriteerde huid en vooral voor babyhuidjes.
Antioxiderend en verkwikkend. Citroenverbena verkwikt en verstevigt het huidweefsel, verfrist je teint en verfijnt je huidtextuur.
Geschiedenis
Citroenverbena komt uit de tropen van Zuid-Amerika. In de 18e eeuw bracht de Franse natuurwetenschapper Joseph Dombey de plant uit Peru mee als onderdeel van een koninklijke verkenningsmissie. Hij had het flink moeilijk om de verbena in Europa te planten, aangezien slechts één van de steeltjes van de plant de reis overleefde. Verwar citroenverbena niet met ijzerhard (Verbena officinalis) of citroengras.
Herkomst
Het citroenverbenahydrolaat uit ons Frans Citroenverbenawater wordt in de Provence gemaakt, in een familiebedrijf dat al 5 generaties bestaat en sinds het einde van de jaren 70 biologisch werkt (met Frans AB-label voor biologische landbouw en keurmerk van Nature & Progrès). Meerdere aromatische en medicinale planten worden er ter plaatse geteeld en gedistilleerd.
Extractie
Siprès citroenverbenahydrolaat wordt verkregen door stoomdistillatie onder lage druk van 1 kg stengels voor 1 liter bloemenwater. Deze verhouding zorgt voor een effectief gehalte aan actieve ingrediënten