Recept voor vaatwaspoeder

ecologische en economisch

Waarom vaatwasmiddel zelf maken? Het is veel goedkoper en milieuvriendelijker dan conventionele poeders of capsules.

In tegenstelling tot polycarboxylaten, fosfonaten of andere zinkacetaat/sulfaat die u zult vinden in de samenstelling van 'klassieke' producten, bevat het vaatwasmiddelpoeder dat ik hieronder voorstel alleen biologisch afbreekbare en niet-giftige grondstoffen voor uw gezondheid.

Weet echter dat we niet allemaal op dezelfde manier worden behandeld als het gaat om vaatwassers. De effectiviteit van het recept hangt af van: 1) de hardheid van het water (hoe kalkrijker, hoe moeilijker de reinigingsmiddelen werken), 2) uw vaatwasser zelf (de kwaliteit en leeftijd ervan) en 3) de mate van vuil op uw vaat (veel vet, voedselresten op de vaat, enz.).

INGREDIËNTEN

  • 200 g citroenzuur: bestrijdt kalkaanslag en laat glanzen.
  • 200 g natriumcarbonaat poeder: krachtige ontvetter en verhoogt het reinigingsvermogen van de Marseille-zeep.
  • 200 g natriumpercarbonaat: bleek-, desinfectie- en reinigingskracht
  • 50 g groene Marseillezeepkrullen: schoonmaakmiddel

Let op, het is belangrijk om het anhydride natriumcarbonaat (poedervorm) te onderscheiden van het monohydraat natriumcarbonaat (ook bekend als "soda-kristallen"), dat gemengd is met watermoleculen. Voor dit recept is het belangrijk om poedervormig natriumcarbonaat te gebruiken. De watermoleculen in de "soda-kristallen" kunnen namelijk reageren met citroenzuur. 

MATERIAAL

  • blender
  • keukenweegschaal
  • hermetisch afgesloten recipiënten (glazen potten, plastic dozen)
  • slakom

RECEPT

Doe de Marseille zeepkrullen in de blender en mix tot een poeder. Meng in een slakom het zeeppoeder met de zuiveringszout, natriumpercarbonaat en citroenzuur. Doe dit over een hermetisch recipiënt. 

Zorg ervoor dat er geen vocht in het mengsel zit, anders zal het citroenzuur licht reageren en een blok vormen met de andere poeders in het recept.

DOSERING

Vul het vakje voor het vaatwaspoeder of -tablet met twee eetlepels van je mengsel.