Recept voor zelfgemaakt vloeibaar wasmiddel

met zwarte zeep met lavendel en Marseillezeep

Ik maak al jarenlang mijn eigen wasmiddel! Ik heb het recept gaandeweg verbeterd om een eenvoudig en effectief wasmiddel te krijgen. 

Het natuurlijke wasmiddel met zwarte zeep en Marseillezeep is geschikt voor alle soorten was, inclusief het meest delicate op 20°. Samengesteld uit uitsluitend natuurlijke ingrediënten, is dit wasmiddel perfect voor mensen met een gevoelige of atopische huid (vooral als je jonge kinderen hebt).

Volg dit recept nauwkeurig en u zult een zuinig, milieuvriendelijk wasmiddel krijgen dat niet stolt!

INGREDIËNTEN

Voor 2 liter wasmiddel::

  • 80 gram groene Marseillezeep (geen witte!)
  • 120 gram zwarte zeep met lavendel 
  • 100 gram zuiveringszout (bicarbonaat)
  • 2 liters water

MATERIAAL

  • een pan
  • een staafmixer
  • een keukenweegschaal
  • een trechter
  • een garde
  • glazen herbruikbare flessen (bijvoorbeeld fruitsappen flessen) om je product in te bewaren. 

RECEPT

1. Laat de Marseillezeep en de zwarte zeep smelten in een liter warm water (zonder het te laten koken). Roer met een garde tot de zeep volledig is opgelost.

2. Haal de pan van het vuur en voeg een liter koud water toe. Voeg in de afgekoelde mix het zuiveringszout toe. Giet het poeder langzaam en in niet te heet water, anders schuimt het product op en kan het over de pan stromen.

3. Mix alles met een staafmixer.

4. Giet het wasmiddel in je glazen flessen zonder ze helemaal vol te maken. Er moet wat ruimte overblijven zodat het product geschud kan worden.

5. Vergeet niet om je flessen te labelen!

GEBRUIK

Voor een wasmachine van 5-7 kg gebruik ik een dop (hergebruikt van een oude fles vloeibaar wasmiddel) die ik in het wasmiddelbakje giet of direct in de trommel van de machine plaats. Pas gerust de dosering aan (omhoog of omlaag) afhankelijk van hoe vuil uw was is.

Ik gebruik hetzelfde wasmiddel voor al mijn kleding; wol, kleuren, witte was.

Als uw water erg kalkhoudend is of uw wasgoed erg vuil is, voeg dan een eetlepel zuiveringszout direct toe aan de trommel van de machine voordat je je was erin doet.

Als uw wasgoed wit is, voeg dan twee eetlepels natriumpercarbonaat direct toe aan de trommel van de machine (en draai een cyclus van minimaal 40 graden). 

Q&A

Waarom groene Marseillezeep gebruiken?

In het begin van mijn experimenten met zelfgemaakt wasmiddel kocht ik zeepvlokken van Marseillezeep in een biologische winkel. Het bleek eigenlijk geen echte Marseillezeep te zijn. Deze witte vlokken, gemaakt van palmolie, zorgden voor een zeer dikke wasmiddel (ik kon soms zelfs de fles wasmiddel niet meer schudden). Witte zeep produceert namelijk meer glycerine dan groene Marseillezeep.

Naast een wasmiddel dat moeilijk te mengen was, verstopte deze witte Marseillezeep uiteindelijk de wasmachine! Let dus op dat je geen te dikke substantie in je machine doet. Als het stolt, voeg dan wat water toe en mix opnieuw. Met deze les geleerd, heb ik daarna nooit meer problemen gehad door groene Marseillezeep te gebruiken en het bovenstaande recept.

Waarom scheidt het product zich in twee fasen?

In tegenstelling tot conventionele wasmiddelen bevat dit 100% natuurlijke recept geen chemisch middel om alle ingrediënten bij elkaar te houden. Het product kan dus in twee fasen gaan, wat betekent dat het water zich scheidt van de zeep na enige tijd. Dit is geen probleem. Schud de fles voor gebruik om een glad en homogeen product te krijgen.

Hoelang blijft het product goed?

Dit zelfgemaakte wasmiddel blijft enkele maanden goed. Echter, in tegenstelling tot conventionele wasmiddelen, bevat dit recept geen conserveermiddelen. Maak dus geen voorraad voor 3 jaar. Ik maak meestal genoeg voor ongeveer 3-4 maanden.

Wat te doen bij hardnekkige vlekken?

Zie dit artikel: 

Kan ik dit product gebruiken voor delicate stoffen?

Zachter en meer verdund dan waspoeder, is dit wasmiddel geschikt voor textiel dat op 20° wordt gewassen, zonder achterlating van zeepresten. Overdoseren heeft echter geen zin en kan zeepresten achterlaten.

ONTDEK ANDERE ARTIKELS

Votre snippet dynamique sera affiché ici... Ce message est affiché parce que vous n'avez pas défini le filtre et le modèle à utiliser.