Verwijderen van alledaagse vlekken

Oma's tips zonder chemische middelen

Met een baby van enkele maanden thuis en af en toe een wat onhandige echtgenoot, heb ik mijn kleine gewoontes om kleding zonder agressieve chemische producten te verwijderen goed kunnen testen. Enkele voorbeelden van dagelijkse vlekken die ik er met de hieronder beschreven methode uit heb weten te krijgen: vloeibare babyuitwerpselen, wortelpap, rode wijn, tomatensaus, zweet. Getest en goedgekeurd ;-)

Ik heb drie "magische" tools, allemaal van natuurlijke oorsprong: een vlekkenzeep (gemaakt in Marseille van Marseillezeep en zuiveringszout), natriumpercarbonaat en Blanc de Meudon.

DAGELIJKSE VLEKKEN (behalve vet) 

Koffie, wortel, tuinkruiden, chocolade, bloed, zweet, boorden van overhemden... de bronnen van vlekken zijn talrijk!

Je procède comme suit :

  • ik maak de stof op de plek van de vlek nat met koud water
  • ik maak de vlekkenzeep vochtig en wrijf de vlek direct in met de zeep
  • vervolgens wrijf ik over de stof (stof tegen stof of met een oude tandenborstel)
  • ik laat het indien nodig enkele uren inwerken. 
  • ik stop het kledingstuk in de wasmachine met de rest van het wasgoed en het zelfgemaakte wasmiddel.

Het is natuurlijk altijd beter om op deze manier te handelen zodra je de vlek ziet, in plaats van het kledingstuk dagen/weken in je wasmand te laten liggen. Dat gezegd hebbende, ben ik geen goed voorbeeld en doe ik dit maar zelden... ik behandel liever alle bevlekte kleding tegelijk wanneer ik een was draai.

Als het kledingstuk sterk bevlekt is en de vlek niet volledig verdwenen is met de vlekkenzeep, laat ik het kledingstuk weken in warm water met natriumpercarbonaat. Na enkele uren inweken, stop ik het in de wasmachine.

VETVLEKKEN

Boter, olie, vet,... je moet de vlek eerst absorberen voordat je water op het kledingstuk aanbrengt.

Ik doe wat Blanc de Meudon op de vlek om het vet te absorberen (enkele uren of zelfs een nacht). 

Nadat het vet is geabsorbeerd, ga ik verder zoals hierboven beschreven voor dagelijkse vlekken (wrijven met de vlekkenzeep).

ONTDEK ANDERE ARTIKELS

Votre snippet dynamique sera affiché ici... Ce message est affiché parce que vous n'avez pas défini le filtre et le modèle à utiliser.