Etherische oliën tijdens de zwangerschap

Er wordt vaak gezegd dat essentiële oliën niet gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft. In werkelijkheid kunnen we genuanceerder zijn. Er moet rekening worden gehouden met drie factoren: de biochemische samenstelling van de etherische olie (sommige zijn toegestaan, andere niet), het percentage etherische olie in het product en het deel van het lichaam waarop de etherische olie wordt aangebracht.

Uit voorzorg verbieden veel auteurs van aromatherapie het gebruik van etherische oliën tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. De reden achter dit voorzorgsprincipe is simpelweg dat er geen wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd op zwangere mensen, wat heel normaal is! Ik dring er daarom bij je op aan om extra voorzichtig te zijn tijdens het eerste trimester, maar zoals hierboven vermeld, is het allemaal een kwestie van dosering, gebruik en type etherische olie. 

Het zou onverstandig zijn om natuurlijke cosmetica te mijden uit angst voor etherische oliën en vervolgens tijdens je zwangerschap over te stappen op conventionele cosmetica boordevol synthetische geurstoffen en hormoonverstorende stoffen. 

U moet ook weten dat u tijdens de zwangerschap en als u borstvoeding geeft, alle plantaardige oliën van Siprès uitwendig mag gebruiken (sommige plantaardige oliën die we niet gebruiken, moeten worden vermeden, in het bijzonder: zwarte komijn, neem, sint-janskruid), alle hydrolaten (bloemenwaters) en alle klei. 

DOSERING

In aromatische cosmetica is het percentage etherische olie in huidverzorgingsproducten in principe beperkt tot 1%. Tenminste, dat is de limiet die we bij Siprès hanteren. Het is genoeg om te profiteren van de ongelooflijke deugden die etherische oliën te bieden hebben. Dit staat echter ver af van de percentages die worden gebruikt bij het therapeutisch gebruik van etherische oliën, waar doses van 30% of zelfs 50% worden aangetroffen.

Het is ook belangrijk om het aantal producten met etherische oliën dat u gedurende de dag gebruikt niet te vermenigvuldigen. Gebruik uit voorzorg niet meer dan het equivalent van in totaal 6 druppels etherische olie per dag.

ETHERISCHE OLIËN

Hier is een lijst van 5 etherische oliën die zijn toegestaan tijdens de zwangerschap en die al veel helpen.

- etherische olie van fijn lavendel met helende, huidregenererende en kalmerende eigenschappen: gebruik bij puistjes, tegen huidveroudering en bij slapeloosheid;

- etherische olie van Roomse kamille met ontstekingsremmende, kalmerende, kalmerende eigenschappen: gebruik om huidirritaties en roodheid te verzachten en het zenuwstelsel te kalmeren;

etherische olie van ravintstare heeft antivirale, antibacteriële, slijmoplossende en immuunversterkende eigenschappen: gebruik bij bronchitis (inclusief bronchiolitis bij kinderen), verkoudheid, griep, ernstige vermoeidheid en hoestbuien;

- etherische olie van mandarijn heeft kalmerende eigenschappen voor het zenuwstelsel: te gebruiken bij slapeloosheid, angst, stress en rusteloosheid;

- etherische olie van laurier met antibacteriële, antivirale, schimmeldodende en slijmoplossende eigenschappen: gebruik bij bronchitis, griep, chronische sinusitis, acne, mondzweren en schimmelinfecties.

IHet is essentieel om aromatische moleculen te vermijden die bekend staan als abortief, zoals ketonen, of die effecten kunnen hebben op het zenuwstelsel, de lever of de nieren. Hier volgt een niet-uitputtende lijst van veelgebruikte etherische oliën die tijdens de zwangerschap vermeden moeten worden: verschillende soorten munt, verschillende soorten kaneel, kruidnagel, ceder, cipres, venkel, helichrysum, oregano, palmarosa, verschillende soorten salie, eucalyptus globus, eucalyptus met menthol, rozemarijn kamfer, rozemarijn verbenone, jeneverbes, enz.

Of u nu zwanger bent of niet, het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn als u een allergische achtergrond hebt, want sommige etherische oliën bevatten allergenen (limoneen, linalool, geraniol...).

GEBRUIK

Oraal gebruik van etherische oliën moet vermeden worden tijdens de zwangerschap (behalve op medisch advies).

De cutane route verdient de voorkeur. Verzorgingsproducten met etherische oliën mogen echter niet op de buik worden aangebracht (d.w.z. in de buurt van de ongeboren baby). 

Bij uw "risicobeoordeling" moet u er ook rekening mee houden of het product een afspoelproduct is (zoals een scrub of zeep) of niet, en of u het elke dag gebruikt of af en toe. 

Sommige etherische oliën kunnen worden gebruikt voor verstuiving. Bijvoorbeeld: fijne lavendel, zoete sinaasappel, mandarijn.


Bronnen:

BAUDOUX, Dominique, "L'aromathérapie - se soigner par les huiles essentielles", Editions Amyris, 2008.

KAIBECK, Julien, "Ma famille slow cosmétique", Editions Leduc, 2017.

DÉCOUVREZ PLUS D'ARTICLES

Votre snippet dynamique sera affiché ici... Ce message est affiché parce que vous n'avez pas défini le filtre et le modèle à utiliser.